Több egyetemen kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni a kollégiumba

Megosztás


Csak a védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetemi kollégiumba, az oltásellenesek nem kapnak férőhelyet – írta meg az Eduline. A felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek arról, hogy a kollégiumokat kik használhatják, sőt, többen már be is jelentették, hogy védettségi igazolvány nélkül nem kapnak szobát a diákok.

„A kollégiumi férőhelyet csak és kizárólag SARS-CoV-2 ellen beoltott hallgatók foglalhatják el. Azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, nem költözhetnek be a kollégiumba”

– írta például a Semmelweis Egyetem hallgatóinak az ottani HÖK.

Hasonlóan döntött továbbá Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is, a szabály a külföldi hallgatókra is ugyanúgy igaz, viszont ha az országba lépést követően karanténba kellett vonulniuk, a kollégiumok „elkülönített elhelyezést” biztosítanak nekik, vagyis erre az időszakra nem kell külön szállást keresniük.

Az Óbudai Egyetem kollégiumaiba a folyamatosan bent lakóknak nem kell védettségi igazolvány, csak ajánlott. Viszont azok, akik a beköltözés előtt legalább három hónapig külföldön tartózkodtak, csak akkor foglalhatják el a szobájukat, ha van öt napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztjük.

A legtöbb egyetemen azonban nem kérnek a kollégistáktól védettségi igazolványt, legalábbis egyelőre.

Kapcsolódó cikkek